Grilli parvekkeelle? Sallittua, mutta ei suositeltua

Yleinen

Grilli ja kesä kuuluvat yhteen. Grilli ja parveke eivät ihan välttämättä.

Lähtökohtaisesti parvekkeella grillaaminen on sallittua, mutta ei välttämättä kovin suositeltua. Laki sitä ei kuitenkaan kiellä. Parveke kuuluu osakkaan hallintaan ja normaalin elämän viettäminen on toki sallittua – kunhan turvallisuudesta huolehditaan.

Joskus grillaaminen voi olla myös kiellettyä. Jos parvekkeella on puuta, esim. panelointia tai kalusteita, joka saattaa syttyä tuleen, voi taloyhtiö tai pelastusviranomainen kieltää grillaamisen kokonaan.

Taloyhtiön järjestyssäännöt voivat kieltää grillaamisen, mutta kiellon rikkomiseen puuttumisen keinot ovat vähäiset. Kiellon rikkomiseen ei voida puuttua, jos paloturvallisuutta ei rikota.

Monet taloyhtiöt antavat nykyisin mieluummin turvallisuusohjeita kuin grillauskieltoja. Järjestysmääräykset eivät saa rajoittaa normaalia asumista.
Jos grillauksesta tulee taloyhtiössä kiistoja, kannattaa yhdessä pohtia, saako pihalle tehtyä grillauspaikan, jossa olisi taloyhtiön yhteinen grilli. Usein jo keskustelu auttaa sovittamaan riidat.

Grillaamisesta ei saa olla haittaa muille

Vaikka grillaaminen olisikin sallittua, pitää siinä aina muistaa ottaa huomioon naapurit: se ei saa aiheuttaa haittaa muille. Vaikka grillin tuoksu voi olla omaan nenään mukava, on muistettava, että naapuri ei välttämättä ole samaa mieltä.
Grilli on sijoitettava niin, etteivät käryt ja tuoksut leviä naapureiden parvekkeille tai asuntoihin.

Grilli ei saa päästä kaatumaan. Alustan ja ympäristön on oltava palamaton.
Myös sammutusvälineet, varsinkin sammutuspeite, on syytä olla lähellä ja helposti saatavilla. Grilliruuissa on usein rasvaa, eikä syttynyttä rasvaa pidä sammuttaa vedellä. Sekin on syytä muistaa, että grillaaja on itse vastuussa mahdollisista vahingoista.

Sähkögrilli turvallisin

Grilli on valittava huolellisesti. Kertakäyttögrillin käyttäminen on ehdottomasti kielletty. Se lasketaan avotuleksi, ja pelastuslaki kieltää avotulen teon parvekkeelle. Hiiligrillikään ei ole sopiva, siitä nousevien käryjen takia.
Kaasugrilli ei niin käryä, mutta se vaatii hyvin tuulettuvan tilan. Kaasupulloa ei saa päästää kuumenemaan auringossa. Taloyhtiön varastoissa nestekaasua ei saa säilyttää. Paras – ja käytännössä usein ainoa – vaihtoehto on sähkögrilli.

Pelastusopiston tilastojen mukaan nuotio tai grilli sytytti 27 rakennuspaloa vuonna 2017. Määrä on pysynyt samalla tasolla jo toistakymmentä vuotta. Kaikkiaan rakennuspaloja on vuodessa noin 5 500. Niistä tupakka sytyttää noin 200 ja kynttilät noin 100 paloa.