Ilmalämpöpumpun asentamisesta kiista

Yleinen

Korkein oikeus on antanut ratkaisun lasitetulle parvekkeelle asennettavasta ilmalämpöpumpusta käydyssä kiistassa. KKO:n päätöksen mukaan osakkaalla on oikeus tehdä rakennuksen ulkoseinään reikä pumpun sisä- ja ulkoyksikön yhdistämiseksi. Taloyhtiön hallitus ei ollut lupaa myöntänyt.
Osakas oli pyytänyt taloyhtiöltä lupaa reiän tekemiseen. Yhtiön hallitus ei myöntänyt lupaa, mutta osakas asennutti pumpun kiellosta huolimatta. Hallitus vei asian yhtiökokoukselle, joka linjasi, ettei taloyhtiö salli ilmalämpöpumppuja ja jo asennettu pumppu pitää poistaa.
Kiista eteni oikeuteen. Hovioikeus kumosi marraskuussa 2019 käräjäoikeuden päätöksen ja kielsi taloyhtiötä panemasta yhtiökokouksen vuonna 2016 tekemää päätöstä täytäntöön. Hovioikeuden mielestä julkisivuseinärakenne kuuluu osaksi osakehuoneistoa. Näin osakkaalla oli oikeus tehdä muutostyö.
Asia eteni korkeimpaan oikeuteen, joka antoi ratkaisunsa toukokuussa 2021. KKO:n mukaan ilmalämpöpumpun asentamista on arvioitava asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n mukaisena osakehuoneistossa tehtävänä muutostyönä. Asunto-osakeyhtiön mielestä kyse oli 5 luvun 8 §:n mukainen muutostyö. KKO:n päätöksen mukaan yhtiöllä ei ollut vapaata harkintavaltaa luvan myöntämisen osalta. Näin hovioikeuden ratkaisu jäi voimaan – sen mukaan päätös muutostyön kieltämisestä oli pätemätön ja osakkaalle myönnettiin muutostyölupa.
KKO:n mukaan rakennuksen ulkoseinä osakehuoneiston ja siihen kuuluvan parvekkeen välillä muodostaa osakkaan hallintaoikeuden piiriin kuuluvan luontevan kokonaisuuden.
KKO:n päätöksen mukaan asunto-osakeyhtiö ei voi enää vapaasti harkita luvan myöntämistä ilmalämpöpumpun asentamiseen asunnon parvekkeelle. Oikeus kuitenkin toteaa, että parvekkeen osalta osakkaan muutostyöoikeus on suppeampi kuin sisäosissa.
Kiinteistöliiton mukaan asunnon ja parvekkeen välinen ulkoseinä on yhtiön kunnossapitovastuulla ja myös yhtiön hallintaan kuuluva rakennusosa. Liiton mielestä ulkoseinä on ominaisuuksiltaan kriittinen osa rakennuksen toimivuuden ylläpitämisessä. Ulkoseinän tehtävä on varmistaa terveellisten ja turvallisten asumisolosuhteiden toteutuminen, ja siksi seinän säilyttäminen yhtiön hallinnassa on tärkeää, muun ulkovaipan tapaan.
Kiinteistöliiton mielestä KKO:n ratkaisu ei tarkoita, että osakkaalla on täysin vapaa muutostyöoikeus.
Asunto-osakeyhtiö voi edelleen rajoittaa ilmalämpöpumpun asentamista parvekkeelle – mutta siihen tarvitaan perustelu. Kiinteistöliiton mielestä muutostyölle on asetettava tarpeelliset ehdot ja työn toteutusta on valvottava. Jos rakennukselle tai toiselle osakkaalle aiheutuu asentamisesta haittaa, on asunto-osakeyhtiön harkittava muutoksen kieltämistä. Silloin osakkaan hyötyä sekä yhtiön ja toisen osakkaan haittaa on vertailtava.
KKO:n päätöksestä riippumatta osakkaan on edelleen ennen työhön ryhtymistä annettava yhtiölle kirjallinen muutostyöilmoitus. Siinä on annettava selvitys muutostyöstä ja siitä, miten se on aiottu toteuttaa.
KKO:n ratkaisu löytyy tästä.