Taloyhtiöillä on aikaa vuoden 2023 loppuun siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään sähköiseen muotoon. Osakkailla sen sijaan ei ole vielä mitään kiirettä: aikaa on kymmenen vuotta.
Huoneistotietojärjestelmästä vastaava Maanmittauslaitos muistuttaa, että osakekirja on tämänkin ajan tärkeä asiakirja. Sitä ei saa tuhota itse.
Ohjeita omistusoikeuden rekisteröintiin löytyy tästä linkistä.
Kesän aikana monet taloyhtiöt ovat siirtäneet osakeluettelonsa sähköiseen muotoon. Kun kesäkuun alussa noin 25 prosenttia taloyhtiöistä oli tehnyt siirron, elokuun lopussa osuus on lähes 40 prosenttia. Eritoten suuret, yli kymmenen osakeryhmän taloyhtiöt ovat olleet aktiivisia. Alkuvuodesta siirron tekivät varsinkin pienet taloyhtiöt.
Maakunnista eniten siirtoja on tehty Etelä-Savossa: 51,4 prosenttia taloyhtiöistä. Yli 40 prosenttia on siirretty Lapissa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Alle 30 prosentin jäävät Keski-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Satakunta ja Ahvenanmaa.
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu on kesällä ollut ruuhkainen. MML kiittelee osakkeenomistajien aktiivisuutta, mutta muistuttaa, ettei vielä ole kiirettä, vaikka taloyhtiö olisikin siirtynyt sähköiseen järjestelmään.
Taloyhtiössä siirron tekee isännöitsijä. Myös hallituksen puheenjohtajalla on oikeus hoitaa siirto. Kun siirto on tehty, yksittäisellä osakkeenomistajalla on kymmenen vuotta aikaa sähköistää oma, asunnon tai autopaikan, osakekirja.
Jos asunto myydään, uudella omistajalla on aikaa omistuksen rekisteröinnin hakemiselle kaksi kuukautta. Aika lasketaan luovutuskirjan allekirjoituksen päivästä.
Jos osakas haluaa pitkästä siirtymäajasta huolimatta rekisteröidä omistuksen jo nyt, siihen löytyy lomake, joka on hyvä täyttää ennen yhteydenottoa Maanmittauslaitokseen. Ohjeita löytyy tästä linkistä. Huoneistojen rekisteröinnin käsittelyajat ovat elokuun lopussa noin 9 viikkoa. Perustellusta syystä – esimerkiksi myynnin yhteydessä – käsittelyä voi kiirehtiä ottamalla yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.