REIM Lappeenranta – Lukiolaisille tietoa isännöinnistä ja asumisesta

Yleinen

REIM Lappeenranta tekee yhteistyötä Kimpisen lukion tiedelinjan kanssa. Kummiluokka-toiminta alkoi syksyllä 2023 ja jatkuu kolmen vuoden ajan, lukiolaisten opintojen loppuun asti.

”Ensimmäinen ajatus meille taisi Lappeenrannan kaupungin elinvoimajohtaja Ding Ma:lta. Hän vihjaisi, että Lappeenrannassa on tarvetta yrityksistä, joilla voisi olla lukioissa kummiluokka. Laiton viestiä Kimpisen lukioon, että me olisimme halukkaita, jos isännöintiyritys sopii heidän muottiinsa. Ja hyvin sopi”, kertoo REIM Lappeenrannan toimitusjohtaja Anneli Haikala.

Kummiluokaksi tuli Kimpisen lukion 1. luokka.

”Olemme saaneet koululta hyvää tukea. Alussa pidimme palavereita ja kerroimme REIMistä. Kimpisen lukio otti meidät ihan äärimmäisen hyvin vastaan. Sieltä voi aina kysyä apua, jos jotain ongelmia tulee”, Haikala kertoo.

Ilman muuta mukaan

Kun hän kysyi henkilökunnan mielipidettä toiminnasta, kaikki olivat sitä mieltä, että ilman muuta lähdetään mukaan.

Lukuvuoden aikana lukiolaisilla ja reimiläisillä on 4-6 tapaamista, osa koululla, osa REIMillä.

”Yritämme tehdä nuorille tutuksi isännöintialaa ja kertoa, mitä isännöitsijä tekee, mitä isännöintitoimistossa tapahtuu. Olemme kertoneet myös taloushallinnosta.”

Yksi tärkeä osa tapaamisia on myös asumisen perustaitojen opettaminen.

Mukana on REIM Lappeenrannan koko henkilökunta. Toiminta on ollut Haikalan mielestä ollut erittäin mielenkiintoista. Ja piristänyt arjen tekemistä.

”Lukiolaisille olemme keksineet ja kehittäneet monen näköisiä esityksiä. Olemme pyrkineet osallistamaan oppilaita, etteivät tapaamiset olisi mitään pelkkiä luentoja. Tapaamiset suunnitellaan meillä porukalla ja koko henkilökunta on mukana.”

Kummiluokkatoiminta on ollut oppimista myös reimiläisille, mielenkiintoisten oppituntien suunnittelusta lähtien.

”Ja jos jotain asiaa emme tiedä eikä tietotaito riitä, pyydämme apua. Yhdellä tapaamisella vuokra-asumisesta kertoi Lappeenrannan Opiskelija-asuntosäätiön LOASin edustaja.”

REIM Lappeenranta on sitoutunut kummiluokkatoimintaa kolmen vuoden ajaksi.

Osa lukion tiedelinjaa

Kummiluokkatoiminta – koulun kannalta kummiyritystoiminta – on osa tiedelinjaa, joka toimii Lappeenrannan molemmissa lukioissa. Kimpisen lukiossa toimii yhteiskunta- ja talouslinja, joka tekee yhteistyötä LUT-yliopiston kauppakorkeakoulun, tuotantotalouden ja tulevaisuudessa myös yhteiskuntatieteiden koulutusohjelmien kanssa. Lyseon lukiossa on luonnontieteellis-matemaattinen linja. Sillä on yhteistyötä LUT:n seitsemän koulutusohjelman kanssa. Lukijoiden opiskelijat saavat omat valintaperusteet näiden koulutusohjelmien jatko-opintoihin.

Kaksi vuotta sitten aloittaneen tiedelinjan tavoitteena on ohjata opiskelijoita hakeutumaan yliopistoihin sekä lisätä paikallista yhteistyötä. Tiedelinja on osa Lappeenranta Junior University -opintopolkua. Kaupunki on suunnitellut sen yhdessä LUT-yliopiston kanssa. Linja pyrkii kehittämään opiskelijan jatko-opinto-, työelämä-, yrittäjyys-, yhteiskunta- ja kansainvälisyysvalmiuksia.

Tiedelinjojen ensimmäiset opiskelijat aloittivat syksyllä 2022. Opinnoissa on 24 opintopisteen kokonaisuus, joka sisältää 4-6 lukion opintopistettä LUT:n opintoja.

”Kaikilla vuosikursseilla on omat kummiyrityksensä, joiden tarkoituksena on nivoa tiedelinjaopintojen sisällöt käytännön elämään”, kertoo projektipäällikkö Mira Kankkunen Lappeenrannan kaupungin hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialalta.

Hänen mukaansa yhteistyö on sisältänyt yrityksen esittelyä, asiantuntijapuheenvuoroja sekä vierailuja. Lukiolaiset ovat tehneet myös harjoitustöitä yrityksen antamista aihepiireistä. Tapaamisten sisällöt on rakennettu yhteistyössä yritysten kanssa.

”Kummiyritysten toivotaan sitoutuvan yhteistyöhön kolmeksi vuodeksi eli koko tiedelinjalaisten lukio-opintojenajaksi”, Kankkunen sanoo.

REIMin lisäksi kummiyrityksenä on toiminut OP Etelä-Karjala.