Asumismenojen nousu taittuu

Yleinen

Asumismenojen nousu on taittumassa vuonna 2024. Laskua tulee korkojen ja sähkön hinnan alentumisesta, mutta jotkut kulut kasvavat myös tänä vuonna. Sekä kerros- että omakotitaloissa nousevat veden ja jätehuollon kustannukset. Taloyhtiöissä kuluja lisää kaukolämmön nouseva hinta sekä kiinteistöveron alarajan nosto.

Asumisen kustannukset nousevat vuokralaisilla enemmän kuin omistusasunnossa asuvilla. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vuokrat kasvavat nopeammin. Helsingin seudulla vuokra-asunnoista on ylitarjontaa ja se hillitsee vuokrien nousua vapaarahoitteisissa asunnoissa. Erityisesti Ara-vuokrat ovat nousemassa myös ensi vuonna.

Selvitys arvioi, että vuokrat nousevat keskimäärin 2,4 prosenttia tänä vuonna. Pääkaupunkiseudulla nousu on 0,8 ja muualla maassa 2,5 prosenttia. Ara-vuokrien uskotaan nousevan viisi prosenttia.

Omassa kerrostaloasunnossa asuvan asumiskulujen arvioidaan kasvavan 1,4 prosentilla. Hoitokuluihin olisi tulossa 3,8 prosentin kasvu.
Keskimäärin asumismenot kasvaisivat tänä vuonna 0,8 prosenttia.

Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton teettämä Asumismenot 2024 -selvitys arvelee, että omakotitaloissa asumismenot saattavat laskea viime vuodesta.

Ostovoima kasvaa

Kotitalouksien asumisen kustannuksia helpottaa myös kohtalaisen hyvä ostovoiman kasvu. Varsinkin eläkeläisten tulot kasvavat vuonna 2024. Näin asumisen osuus menoista on laskemassa.

Asumisen kustannukset ovat nousseet muutaman vuoden ajan poikkeuksellisen paljon koronan ja Ukrainan sodan takia. Kerrostaloissa hoitovastike nousi viime vuonna keskimäärin yli neljä prosenttia. Monet taloyhtiöt ovat lykänneet jopa välttämättömiä korjauksia.

Korjausrakentamista parannettava

Kiinteistöliitto kaipaa valtiolta toimia kasvun ja luottamuksen parantamiseksi. Kun uusien asuntojen rakentaminen on hiipunut, pitäisi korjausrakentamista voimistaa. Liitto ehdottaakin asunto-osakeyhtiöiden täytetakausjärjestelmän kunnostamista. Sen kustannukset valtion budjettiin olisivat olemattomat, mutta hyödyt tulisivat koko yhteiskunnalle, sanoo liitto.

Kuukausittaiset asumismenot vaihtelevat suuresti muun muassa asumismuodon ja perhetilanteen mukaan. Eniten maksaa omassa kerrostaloasunnossa asuva lapsiperhe, 1 421 euroa. Vuokralla asuvan lapsiperheen kulut ovat 1 244 euroa. Öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvan lapsiperheen kuukausikulu on 1 336 ja sähköllä lämpiävässä talossa 1 212 euroa. Pienimmät kuluvat ovat omassa kerrostaloasunnossa asuvilla eläkeläisillä, 494 euroa kuukaudessa.

Selvityksen toteutti PTT. Ennuste on tehty jo 14 kertaa. Laskelmissa oletetaan, että kotitalouksien velkamäärä on 50 prosenttia alueen asuntojen käyvästä hinnasta ja lainan lyhennystapa on annuiteetti. Omistusasumisenkohdalla lainan lyhennykset otetaan huomioon. Eläkeläisten oletetaan asuvan velattomassa asunnossa.

Selvityksestä tarkemmin tässä.