Ensiasunnon ostaminen muuttumassa

Yleinen

Suomalaisten ajatukset ensimmäisen oman asunnon ostamisesta ovat muuttumassa. Yhä useamman alle 40-vuotiaan mielestä asunnon ostamisen ja omistamisen merkitys vaurastumisessa on vähentynyt.

Vuonna 2022 omistusasumista piti taloudellisesti järkevänä 72 prosenttia 18-39 -vuotiaista. Kahta vuotta myöhemmin samaa mieltä oli enää 63 prosenttia. Tiedot perustuvat Danske Bankin Ensiasunnon ostajat 2024 -kyselytutkimukseen.

Vuonna 2022 37 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että omistusasuminen on vuokraamista halvempaa. Viime vuonna osuus oli supistunut 24 prosenttiin.

Samoin oli laskenut niiden osuus, joiden mielestä asunnon omistaminen kasvattaa varallisuutta tai on hyvä sijoitus. Ajattelussa on alueellisia eroja. Helsingissä ja Uudellamaalla omistamista pidetään taloudellisesti vuokraamista järkevämpänä vaihtoehtona kuin muualla maassa.

Ostaminen vaikeammaksi

Ensimmäisen asunnon ostaminen on vaikeutunut viime vuosina korkeiden hintojen, säästöjen puutteen ja omien tulojen riittämättömyyden myötä. Kaksi kolmesta ensiasunnon ostajaa on sitä mieltä, että hinnat haittaavat ostamista. Osuus on merkittävästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Epävarmuus kansantalouden tilanteesta ja omasta taloudellisesti selviämisestä ovat yleistyneet varsinkin naisten keskuudessa. Heistä 55 prosenttia on sitä mieltä, että epävarmuus hidastaa päätöstä ostamisesta. Näkemykset eivät saa tukea tilastoista: niiden mukaan asuntojen hinta suhteessa suomalaisten tuloihin oli vuonna 2024 edullisempi kuin kaksi vuotta aiemmin.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy Danske Bank Suomen toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1124 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa.

Toimihenkilöt ostajina

Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostaja on tyypillisesti kaupungissa asuva toimihenkilö. Ensimmäinen asunto ostetaan keskimäärin noin 30-vuotiaana, pari vuotta myöhemmin kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Vuonna 2006 osakemuotoisen ensiasunnon osti 34 000 ihmistä. Vuonna 2019 määrä oli pudonnut 21 500:een. Ostajien määrä putosi varsinkin vuoden 2008 finanssikriisin ja vuoden 2011 eurokriisin seurauksena. Myös pankkien toiminta on hidastuttanut ostamista: niiden käyttämä korko asuntolainalle on ollut korkea ja se vaikeuttanut lainan saantia.

Alueelliset erot ovat merkittäviä. Pääkaupunkiseudulla osakemuotoisen ensiasunnon ostajien osuus oli yli 40 prosenttia vuonna 2019. Vuonna 2012 osuus oli hieman yli 30 prosenttia. Kun pääkaupunkiseutu poistetaan kymmenen suurimman kaupungin tiedoista, osuus oli säilynyt hieman yli 25 prosentissa. Muualla Suomessa osuus oli pudonnut lähes 45:stä prosentista hieman yli 30:een.

Nuoret kaupunkeihin

Alle 40-vuotiaiden asuminen keskittyy kaupunkeihin. 18-40 -vuotiaista kuudessa suurimmassa kaupungissa asui vuonna 2019 yli 40 prosenttia. Vuonna 2006 osuus oli 35 prosenttia. Pienemmillä paikkakunnilla osakehuoneistot houkuttelevat aiempaa vähemmän, kun asuntojen hinnat eivät ole nousseet.

Sosioekonominen asemakin näkyy ensiasunnon ostamisessa. Ylempien toimihenkilöiden osuus on kasvanut niin pääkaupunkiseudulla, muissa suurissa kaupungeissa kuin koko maassakin. Työntekijöiden ja alempien toimihenkilöiden osuus on supistunut kaikkialla vuodesta 2009 vuoteen 2019.