Tervetuloa uuteen kotiin!

Uusi koti on ihana asia. Täynnä mahdollisuuksia ja haaveita. Kun muuttaa uuteen kotiin, on hyvä muistaa muutama perusjuttu.

Asuminen taloyhtiössä on hyvin yhteisöllistä. Naapureiden ja yhteisen omaisuuden huomioiminen on erittäin tärkeä asia hyvän asumiskokemuksen saavuttamiseksi. Monesti onnistunut asumiskokemus lähtee liikkeelle omasta asenteesta ja omista toimista.

Tärkein ominaisuus tähän kaikkeen on hymy ja ystävällisyys.

Muuttoilmoitus

Kun muutat uuteen kotiin, muista tehdä muuttoilmoitus väestörekisterikeskukseen sekä isännöitsijätoimistoon. Isännöitsijätoimisto ei saa tietoja väestörekisterikeskuksesta.

Kun teet muuttoilmoituksen isännöitsijätoimistoon, niin ulko-oveen vaihdetaan nimi oikeaksi ja saat tunnukset taloyhtiön sähköisiin palveluihin. Taloyhtiön sähköiset palvelut tunnetaan nimellä Rmappi.

Lue lisää R-mapista

Vakuutukset ja vastuunjako

Aina välillä sattuu ja tapahtuu vaikka kuinka varoisi. Muista siis kotivakuutus. Taloyhtiöllä on olemassa kiinteistövakuutus, mutta se ei kata asukkaan omaisuudelle tapahtuvia tai asukkaan aiheuttamia vahinkoja. Esimerkiksi vesivahingon sattuessa taloyhtiön vakuutus ei korvaa uutta jääkaappia vanhan rikkoutuessa.

Kotivakuutus on sinun turvasi näissä tilanteissa. Muista siis tehdä kotivakuutussopimus valitsemasi vakuutusyhtiön kanssa.

Vakuutuksista ja vastuista löytyy lisää tietoa oman taloyhtiösi Rmapista ja siellä vastuujako-osuudesta. Pääset helposti selvittämään mikä on asunnon omistajan ja taloyhtiön välinen vastuunjako eri asioissa. Vastuunjako saattaa yllättää, siksi suosittelemme tutustumaan aiheeseen.

Remontointi uudessa kodissa

Uuteen kotiin muuttaessa helposti tulee suunniteltua pientä pintaremonttia tai vähän suurempaa muutosta. Kuitenkin ennen kuin aloitat mitään, muista tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle.

Muutostyöilmoituksella kerrot taloyhtiön hallinnolle mitä olet tekemässä ja koska. Näin taloyhtiö voi tarkistaa tulevat muutokset ja mm ohjeistaa jos on jotain erityistä mitä teidän taloyhtiössä pitää huomioida. Voi olla erilaisia vastuusopimuksia mm ilmalämpöpumppujen asennuksesta tai ohjeistuksia miten erilaiset asennukset pitää taloyhtiössä tehdä, että kaikki menee oikein.

Muutostyö ei yleensä kosketa vain nykyista asukasta, vaan saattaa vaikuttaa huoneiston seuraavan asukkaan elämään myös. On siis tärkeätä että taloyhtiö tietää mitä huoneistossa on tehty jotta hallinto voi ohjeistaa seuraavaa asukasta, jos myyntitilanteessa on jotain unohdettu kertoa.

Lue lisää remontoinnista

Omistaminen ja arvo

Ostaessasi huoneiston taloyhtiöstä, pitää muistaa että käytännössä ostaa omistusoikeuden tiettyyn osaan taloyhtiöstä. Ostaessasi osakkeita taloyhtiöstä liityt osaksi isompaa kokonaisuutta. Tämä kannattaa muistaa, koska moni asia riippuu tästä isommasta kokonaisuudesta. Jopa taloudellinen tilanteesi.

Asunnon oston yhteydessä helposti unohtaa, että asunnon arvo määräytyy täysin taloyhtiön arvon mukaisesti. Miten taloyhtiötä on hoidettu ja miten asiat on järjestetty taloyhtiössä. Myös asumisen kustannukset määräytyvät taloyhtiön kustannusten mukaan. Taloyhtiön kustannukset jaetaan osakkaiden kesken, siksi on tärkeätä olla kiinnostunut myös taloyhtiön tilanteesta, ei vain oman asunnon tilanteesta.

Taloyhtiön hallinto ja johto

Taloyhtiössä suurimman päätösvallan asioihin omaa yhtiökokous. Yhtiökokouksessa päätetään taloyhtiön asioista. Yhtiökokous nimittää hallituksen, jonka tehtävänä on hoitaa normaalia toimintaa taloyhtiössä. Hallitus, hyvin usein, palkkaa tähän tehtävään avuksi isännöitsijän, joka käytännössä panee täytäntöön hallituksen määrittelemät tehtävät.

Tästä syystä on erittäin tärkeätä olla kiinnostunut taloyhtiön asioista ja tutustua yhtiökokousmateriaaleihin ja osallistua yhtiökokoukseen. Vain osallistumalla voit vaikuttaa siihen miten taloyhtiötäsi hoidetaan ja miten sinunkin omaisuuttasi hallinnoidaan.

Vain osallistumalla voit vaikuttaa.

Minun taloyhtiöni tavat

Jokaisessa taloyhtiössä on jotain omaa, mikä eroaa kaikista muista. Se voi olla sääntöjä yhteisten tilojen käytöstä tai mahdollisuuksista lainata taloyhtiön yhteisiä laitteita. Monessa rivitalossa on mahdollista lainata taloyhtiön ruohonleikkuria, kun taas kerrostalossa voi olla yhteisiä kerhotiloja.

Tutustu oman taloyhtiösi tietoihin Rmappi -palvelussa. Rmappiin on kerätty juuri sinun taloyhtiön tietoja ja tapoja. Kuka on teidän taloyhtiön isännöitsijä tai huoltoyhtiö. Missä on teidän taloyhtiön pelastussuunnitelman mukainen kokoontumispaikka. Mistä voi varata saunavuoron tai autopaikan. Mikä on minun vastikemaksutilanteeni.

Rmappi auttaa näissä asioissa.

Lue lisää Rmapista