Miten hiljaista taloyhtiössä pitää olla?
Taloyhtiössä asuminen edellyttää joustavuutta. Normaaleja elämisen ääniä pitää sietää, eikä asukkailta voida vaatia täyttä hiljaisuutta. Naapurit on aina muistettava ottaa huomioon ja järjestyssääntöjä sekä muita yhteisiä pelisääntöjä on noudatettava. Turha kyttääminen kiristää tunnelmaa ja aiheuttaa tarpeettomia riitoja, mutta jatkuviin ja toistuviin häiriöihin pitää puuttua.
Saanko järjestää juhlia?
Taloyhtiössä saa kutsua vieraita kotiinsa aivan kuten muuallakin. Mikäli järjestät isommat juhlat tai iltajuhlat, on hyvä huomioida seuraavaa:
- Ilmoita naapureille esimerkiksi eteisaulan ilmoitustaululla juhlista. Kerro juhlien ajankohta, omat yhteystietosi ja asuntosi numero.
- Taloyhtiön järjestyssääntöjen määräämänä hiljaisuusaikana (yleensä klo 22–07) meteliä ei tulisi kuulua.
Naapurit saattavat kärsiä melusta,vaikka he eivät tekisikään valituksia. - Juhlien jälkeen siivoa mahdolliset jäljettaloyhtiön yleisistä tiloista.
Voidaanko järjestyssäännöillä estää häiriöitä?
Järjestyssäännöt sisältävät tavallisesti asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ohjeita.
Järjestyssäännöissä on yleensä linjattu taloyhtiön yörauha, joka on tyypillisesti kello 22-07 välisen ajan. Järjestyssäännöt ovat osakkaiden välinen herrasmiessopimus, eivätkä ne saa olla ristiriidassa lain kanssa.
Osakkaat ovat yhdessä hyväksyneet järjestyssäännöt yhtiökokouksessa. Järjestyssäännöt ovat usein esillä esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululla tai taloyhtiön verkkosivuilla. Ne tulisi myös olla jaettuna kaikille asukkaille.
Naapurista kuuluu remonttimelua. Onko tämä sallittua?
Asuntokohtaiset remontit ovat osa taloyhtiön normaalia elämää. Remontista ja sen kestosta pitäisi kuitenkin ilmoittaa naapureille hyvissä ajoin esimerkiksi ilmoitustaululla.
Ainoa rajoitus on, että melua aiheuttavaa remonttia ei saa tehdä pyhäpäivisin eikä öisin. Esimerkiksi poraus ja piikkaus ovat tällaisia äänekkäitä remontin vaiheita.
Yörauhan voi tarkistaa oman taloyhtiön järjestyssäännöistä. Jos naapurin remontista kuuluu häiritsevää ääntä jatkuvasti tai yörauhan aikana, keskustele asiasta aluksi remonttia tekevän naapurin kanssa.
MITÄ TEEN, JOS NAAPURI HÄIRITSEE?
Paras tapa ryhtyä ratkomaan tilannetta on ottaa suoraan yhteyttä häiriköivään naapuriin. Usein pelkkä keskustelu saattaa riittää, sillä asukas ei välttämättä ymmärrä olevansa häiriöksi. Jos häiritsevä käyttäytyminen kaikesta huolimatta jatkuu, on hyvä kirjata ylös häiriöt ja niiden ajankohdat. Tämän voi tehdä myös yhdessä parin naapurin kanssa.
Seuraava askel on ottaa yhteyttä isännöintiyritykseen. Häiriöstä ja ajankohdista tulee kertoa kirjallisesti. Isännöinti osaa arvioida, milloin on kyse häiriöstä, johon on puututtava. Tilannetta voidaan yrittää sovitella kasvotusten ja miettiä yhdessä ratkaisua. Esimerkiksi jos koira haukkuu paljon, voidaan sopia, että omistaja jättää radionkoiran seuraksi työpäivän ajaksi päälle.
Äärimmäisessä tapauksessa taloyhtiön hallitus voi antaa osakkaalle ja asukkaalle varoituksen hallintaanotosta. Jos osakas tai asukas ei varoituksesta huolimatta muuta toimintaansa, yhtiökokous voi päättää, että asunto otetaan taloyhtiönhallintaan enintään kolmeksi vuodeksi. Hallintaanotto tapahtuu aina painavista syistä. Jotta hallintaanotto voidaan laittaa käytäntöön, tulee häiritsevän toiminnan olla jatkuvaa tai toistuvaa.
MILLOIN SOITAN HÄTÄNUMEROON?
Valtakunnallinen hätänumero 112 on tarkoitettu pelastus- tai poliisiviranomaisen kiireellisen avun saamiseksi. Poliisi kannattaa kutsua paikalle aina, kun meneillään on rikos. Toisinaan poliisi on syytä kutsua paikalle myös häiritsevään elämään liittyvissä, pelkoa tai vaaraa aiheuttavissa tilanteissa.
Naapurin juhlista kuuluvat äänet eivät useimmiten ole syy soittaa hätänumeroon.
Mitä pitää sietää?
Esimerkiksi:
- Suihkussa käyminen yöllä
- Lasten leikit aamuvarhain
- Musiikin kuuntelu ja soitinten soitto muutaman tunnin päivässä
- Television katselu kovalla äänenvoimakkuudella
- Vieraiden kyläily
- Uuden vuoden juhlat
- Remontointi
Mitä ei tarvitse sietää?
Esimerkiksi:
- Pianon soitto useita tunteja joka päivä
- Koiran haukunta koko päivän ajan
- Jatkuva kova ääninen työ