Lyhytvuokraukselle haetaan sääntöjä rakentamislain muutoksen yhteydessä. Yleisesti airbnb-toimintana tunnetulla lyhytvuokrauksella tarkoitetaan kalustettujen asuntojen lyhytaikaista vuokraamista matkailijoille tai muille tarvitsijoille.
Lain muutosehdotuksiin tuli ympäristöministeriölle yli 300 lausuntoa. Ylivoimaisesti suurin osa koski lyhytvuokrausta. Yli sata kommentoijaa piti lakiluonnosta liian löysänä ja vielä useampi liian ankarana. Valvontaa pidettiin lausunnoissa mahdottomana. Myös lyhytvuokrauksen kriminalisointia vastustettiin yleisesti.
Lakiluonnos toteaa, että rakennusta pitää käyttää rakennusluvan mukaiseen tarkoitukseen. Asuinrakennusta pitäisi siis käyttää vain asumiseen. Asumisena pidetään vain vakituista asumista, joka kattaisi kaikki vähintään neljän viikon asumisjaksot.
Vuokrauspäivät muistiin
Tähän on luonnoksessa poikkeuksia: asuntoa, jossa on kirjoilla ja jossa asuu, saisi vuokrata rajattomasti vuokra-ajan pituudesta huolimatta ja se olisi kaikki asumista. Sijoitus- tai kakkosasuntoa saisi vuokrata alle neljän viikon pituisiksi ajoiksi kalenterivuoden aikana 90 päivän ajan. Kunnilla olisi mahdollisuus pidentää aika 180 päivään.
Lyhytvuokranantajan pitää ehdotuksen mukaan pitää kirjaa vuokrauspäivistä. Tiedot olisi pyydettäessä esitettävä kunnan rakennusvalvonnalle, joka voisi määrätä uhkasakon, jos päivämäärät ylittyvät.
Lakiluonnoksessa ehdotetaan myös rangaistuksia: jos rakennusta käytetään tarkoituksen vastaisesti, voisi sakkotuomio tulla rakennusrikkomuksesta.
Valvonta vaikeaa
Annetuissa lausunnoissa luonnoksessa nähdään monia ongelmia. Yksi tärkeimmistä on valvonnan vaikeus. Rakennusvalvonnan pitäisi pystyä osoittamaan, onko lyhytvuokrattava asunto vuokraajan oma koti vai ei. Luonnoksen pykälissä edellytetään kirjoilla oloa, mutta perusteluissa myös tosiasiallista asumista. Tätä rakennusvalvonta joutui arvioimaan muun muussa ”sosiaalisten verkojen sijaitsemista riittävällä etäisyydellä asunnosta” sekä ”pysyvällä oleskelulla asunnossa”.
Lausunnoissaan muun muassa oikeusministeriö, eduskunnan apulaisoikeusasiamies, Kuntaliitto ja Rakennustarkastusyhdistys arvioivat valvonnan muuttuvan mahdottomaksi. Lausunnoissa pohditaan, mitä tietoja vuokraajan olisi luovutettava asumisestaan ja sosiaalisista suhteistaan.
Ongelmaksi nähdään myös sen tarkistaminen, kuinka monta vuorokautta asunto on ollut lyhytvuokrauksessa kalenterivuoden aikana.
Jatkuvaa seurantaa?
Oikeusministeriö arvioi, että rajoitusten tehokas valvonta edellyttäisi asunnossa eri aikoina käyvien henkilöiden jatkuvaa ja tarkkaa seurantaa. Mahdotonta olisi selvittää, käykö asunnossa vuokralaisia vai omistajan vieraita tai sukulaisia.
Lausunnoissa epäillään myös, että vuokraajat eivät ilmoittaisi rakennusvalvonnalle kirjanpitoa, joka osoittaisi, että määräajat on ylitetty.
Rakentamislain muutostarve liittyy uudistettuun rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin. Se tuli voimaan vuoden 2024 toukokuussa ja on pantava täytäntöön kansallisessa lainsäädännössä vuoden 2026 toukokuun loppupuoleen mennessä. Energiatehokkuusdirektiiviä on pantu täytäntöön rakentamislain lisäksi useilla muillakin laeilla.
Hallitusohjelman mukaan rakentamislain muutoksilla pyritään varmistamaan lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset ja samalla tekemään mahdolliseksi nykyistä parempi puuttuminen ongelmiin. Lisätietoja lausunnoista löytyy tästä linkistä.