Kansallinen paloturvallisuusviikko järjestetään tänä vuonna 21.11. – 1.12. Teemaviikon tavoitteena on herättää keskustelua ja parantaa turvallisuutta. Tämän vuoden teemana on Sinä pelastat – se korostaa, että selviytyminen tulipalosta riippuu ensisijaisesti meistä jokaisesta itsestämme.
Tulipalossa ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevat. Oikea toiminta ja oikea varautuminen saattavat pelastaa ihmishenkiä.
Viikolla korostetaan myös keittiön ja ruuanlaiton vaaroista.
Viikon ohjeiden mukaan jokaisen on syytä varautua myös tulipaloon. Varautuminen jaetaan neljään: ehkäise, varaudu, suunnittele ja poistu.
Palojen ehkäisemiseen kuuluu mm. se, ettei ruokaa jätetä kypsymään valvomatta. Elävä tuli vaatii huolellisuutta: kynttilää ei saa jättää palamaan yksin tai palavalle alustalle.
Varautumisessa on tärkeää, että jokaisessa makuuhuoneessa ja poistumisreiteillä on palovaroitin – joka myös toimii. Sammutusvälineiden on oltava kunnossa – ja niitä on osattava käyttää. Poistumisreititkin on pidettävä vapaina.
Suunnitteluun kuuluu perheen yhteinen keskustelu siitä, mitä kukin tekee palon sattuessa. Myös poistumisreitit on syytä suunnitella etukäteen, ja niitä on hyvä olla kaksi. Kokoontumispaikasta on sovittava etukäteen.
Poistuminen on tärkeää miettiä etukäteen: tulipalosta poistutaan matalana, suljetaan ikkunat ja ovet sekä soitetaan hätänumeroon vasta sitten kun ollaan turvassa.
Taloyhtiöissä turvallisuuskävely
Viranomaiset suosittelevat taloyhtiöihin turvallisuuskävelyä. Sen aikana käydään läpi yhteiset tilat ja paloturvallisuuden asiat. Ongelmia voivat tuoda mm. rappukäytävissä säilytettävät lastenvaunut sekä poistumisteiden esteettömyyden puutteet.
Kerrostalojen tulipalot syttyvät usein ilkivallasta. Roskakatokseen kannattaa hankkia lukko, ja pitää rappukäytävät ja seinän vierustat puhtaina palavista tavaroista.
Taloyhtiön pitää myös määrittää yhteinen kokoontumispaikka – siitäkin voi muistuttaa turvallisuuskävelyllä.
Turvallisuuskävelyn aikana voi asukkaita muistuttaa myös palovaroittimista. Niistä vastuu on asukkailla – mutta mikään ei estä taloyhtiötä tekemästä tarkastusta vaikka kerran vuodessa, ja samalla vaihtaa paristot. Selvitysten mukaan palovaroitin puuttuu jopa joka kolmannesta asunnosta.
Palovaroitinpäivää vietetään 1. joulukuuta. Palovaroitin on lakisääteinen. Suomalaisista 98 prosenttia uskoo, että hänellä on toimiva palovaroitin. Silti vuonna 2018 asuinrakennusten tulipaloissa vain 38 prosentissa asunnoista oli toimiva varoitin.
Virtuaalinen paloasema
Tämän vuoden Päivä paloasemalla -tapahtuma tehdään virtuaalisesti. Joulukuun 1. päivä julkistettavalla virtuaalisella paloasemalla jokainen pääsee tutustumaan paloasemaan aivan kuin olisi itse paikalla. Samalla voi muistuttaa itselleen paloturvallisuudesta.
Paloturvallisuusviikosta löytyy lisätietoa sivulta paloturvallisuusviikko.fi/