Puristamalla jätteet tiiviiksi

Yleinen

REIM Jyväskylä alkaa kokeilla puristimella varustettuja jäteastioita.
”Näin astioihin mahtuu enemmän jätettä eikä niissä säilytetä ilmaa. Samalla säästetään luontoa, kun jätettä ei tarvitse ajaa niin usein”, REIM Jyväskylän toimitusjohtaja Pia Määttä perustelee.
Suomalaisen Enercetin järjestelmällä jäte puristetaan keräysastiassa pieneen tilaan. Ratkaisu harventaa jäteastioiden tyhjentämistä, ja säästää taloyhtiön kuluja.
Puristin asennetaan jäteastian kanteen. Kannessa olevasta vivusta vetämällä kannen sisäpuolella oleva levy puristaa jätteet kasaan. Järjestelmä sopii eri kokoisiin jäteastioihin, 120 litrasta aina 660 litraan.
Jäteastioihin saa myös jalalla käytettävän avausmekanismin.
Puristaminen sopii varsinkin muoville. Enercetin myyntijohtajan Ari Meurosen mukaan isoissa, 660 litran muoviastioissa voi olla tyypillisesti muovia vain 5-10 kiloa. Puristimella määrä nousee 35-40 kiloon. Tyhjennyskerrat vähenevät olennaisesti.
Muovin lisäksi puristaminen soveltuu hyvin mm. sekajätteelle. Biojätteelle puristamisesta ei ole hyötyä.
Jäteastian kanteen asennettava saksipuristin viisinkertaistaa vetovoiman – kun puristimesta vetää 10 kilon voimalla, puristinlevyssä voimaa on 50 kilogramman edestä. Puristinta käytetään vasta kun astia alkaa olla täynnä.
Puristimen hinta riippuu jäteastian koosta. Pieneen, 140 litran astiaan se maksaa 310 euroa (sisältää 24 % alv:n) ja isoon 660 litran astiaan 390,60 euroa. Jäteastian kanssa hinnat ovat noin 390 eurosta 730:een euroon.
Jätelaki uudistuu
Jätelaki on uudistumassa. Tavoitteena on lisätä kierrätystä. Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2021 alkupuolella.
Uudistuksen taustalla ovat EU:n tavoitteet. Jäsenmaiden pitäisi nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, 60 prosenttiin vuonna 2030 ja 65 prosenttiin vuonna 2035. Vuonna 2018 Suomen kierrätysaste oli Tilastokeskuksen mukaan 42 prosenttia.
Yksi lain keskeisiä muutoksia on, että vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen täytyy lajitella myös muovi. Lisäksi lajitellaan seka- ja biojäte sekä kartonki, lasi ja metalli. Yleisesti kerätään erikseen myös paperia ja pienikokoista metallijätettä. Sekajätteen nimityksiä ovat alueesta riippuen myös kuivajäte, poltettava jäte tai polttokelpoinen jäte.
Jyväskylän kokeilusta myös Yleisradion uutisessa.