Marraskuussa 2024 julkaistussa Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaassa on ohjeita myös taloyhtiöille. Oppaan ovat tehneet sisäministeriö sekä Digi- ja väestövirasto yhteistyössä useiden yhteistyökumppaneiden kanssa.
Opas käsittelee laajasti yhteiskuntaan vaikuttavia tilanteita, kuten esimerkiksi pitkiä tietoliikenne-, vesi- tai sähkökatkoja, suuronnettomuuksia ja pitkäkestoisia, pandemian tai sotilaallisen konfliktin kaltaisia kriisejä.
Myös taloyhtiön asukkaalla on vastuuta varautumisessa ja turvallisuudessa.
Asukkaiden on tunnettava talon häiriö- ja hätätilanteiden ohjeet. Myös väestönsuojaan suojautuminen on tiedettävä. Jokaisella on lisäksi syytä olla kotivaraa vähintään kolmenvuorokauden ajaksi.
Varautumiseen kuuluu sekin, että jokainen asukas huolehtii oman kotinsa turvallisuudesta. Jokaisella on myös velvollisuus pyrkiä onnettomuuksien estämiseen.
Vastuuta myös taloyhtiöllä
Myös taloyhtiön on syytä varautua häiriöihin ja kriiseihin.
Vastuu taloyhtiön turvallisuudesta on kiinteistön omistajalla. Varautumiseen kuuluu, että asukkaat tuntevat turvallisuusohjeistukset ja että taloyhtiö on tehnyt pelastussuunnitelman tunnistettujen riskien mukaan. Varautumiseen kuuluvat myös väestönsuojaan liittyvät asiat: suoja on osattava ottaa tarvittaessa käyttöön ja suojan ja sen laitteiston on oltava kunnossa.
Oppaan mukaan taloyhtiön on hyvä valita yksi tai useampi ihminen vastaamaan turvallisuudesta ja väestönsuojasta. Vastuuhenkilöksi voidaan valita kuka tahansa. Tärkeää on, että taloyhtiössä ainakin joku osaa ottaa väestösuojan käyttöön ja tietää, miten ihmisiä opastetaan, jos suojautumista vaaditaan.
Väestönsuoja pitää pystyä ottamaan käyttöön 72 tunnissa. Sen käyttöönotto aloitetaan pelastusviranomaisten määräyksellä. Pienissä kiinteistöissä ei välttämättä ole väestönsuojaa.
Väestönsuojan käyttöönoton ja käytön hoitavat talon asukkaat itse. Muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja alueelliset pelastusliitot tarjoavat koulutusta väestönsuojan hoitajalle.
Yhteinen vastuu
Käytännössä taloyhtiössä vastuu turvallisuudesta ja tarvittavista tarkastuksista on taloyhtiön hallituksella, isännöitsijällä ja huoltoyhtiöllä yhdessä.
Pelastussuunnitelma on lain mukaan laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme huoneistoa.
Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen opas löytyy tästä linkistä.
Asuinkiinteistöjen pelastussuunnitelma löytyy tästä.
Lisätietoa väestönsuojista tästä linkistä.