Turvallisesti jouluna

Yleinen

Joulun aikaan kodin turvallisuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Käytössä on harvoin käytettäviä sähkölaitteita ja myös avotulta. Tilastojen mukaan jouluviikolla ja uuden vuoden aikaan palovahinkoja sattuu kaksi kertaa enemmän kuin tavallisina talvipäivinä. Yleisimmät syyt ovat ruuan laitto ja kynttilät. Huolellisuudella ja pienellä varautumisella vältetään vahingot.

Jos palovaroittimen kuntoa ei ole tullut hetkeen tarkistetuksi, joulun alla se on hyvä tehdä. Jos vähänkään epäilee pariston ikää ja kuntoa, se on hyvä vaihtaa uuteen. Hyvää naapuruutta on tarjota apua vanhuksille ja muille, joille pariston vaihto voi olla vaikeaa.

Monet joulun ruuat valmistetaan hitaasti ja liedet ja uunit saattavat olla päällä pitkiäkin aikoja. Niitäkin on syytä valvoa. Keittiön kiireet näkyvät myös palovahinkotilastoissa. Tyypillinen syy keittiön tulipalolle on, että ruoka unohtuu liedelle ja lähellä on jotain helposti syttyvää – vaikkapa talouspaperirulla.

Ennen joulua on hyvä myös tarkistaa liesituulettimen kunto ja puhdistaa vanhat rasvat.

Sammutin ja sammutuspeite lisäävät keittiönkin turvallisuutta. Kotien tulipaloista yli puolet alkaa keittiöstä. Yksi keino suojautua on hankkia liesivahti, joka katkaisee lieden virran automaattisesti ongelmien sattuessa. Hintaa liesivahdilla on vajaasta sadasta useisiin satoihin euroihin.

Elävää tulta valvottava

Monessa kodissa kynttilät tuovat joulun tunnelmaa. Palavaa kynttilää on valvottava ja katsottava, ettei lähellä ole esineitä, verhoja tai muita kankaita, jotka voivat syttyä helposti. Kynttilän alla on syytä olla tasainen ja palamaton alusta ja kynttilänjalan pitää olla metallia, lasia, posliinia, kiveä tai muuta palamatonta materiaalia. Paperi- ja kangasmansetit lisäävät tulipalon vaaraa. Lapsia ja lemmikkejä ei pidä jättää yksin elävän tulen lähelle. Kynttilät on hyvä sammuttaa, kun poistuu huoneesta – vaikka roskien viennin ajaksi. Kynttilä on sammutettava, kun palamatta on pari senttiä.

Tuikkuja ei saa asetella lähekkäin. Välimatkaa pitää olla vähintään viisi senttiä, ja alusta palamaton, esimerkiksi posliinilautanen. Jos tuikut syttyvät palamaan, tulta ei saa sammuttaa vedellä, vaan sammutuspeitteellä tai matolla.

Myös sähköisten valojen ja valosarjojen kunto on tarkistettava ennen käyttöä. Jos johto tai liitoskohta on rikki, ei laitetta pidä käyttää. Eikä korjata teipillä.

Ulkotulet riittävän kauas       

Ulkotulet pitää asettaa riittävän kauas kulkuteistä ja rakennuksista. Kulkuteihin on oltava matkaa vähintään 3 metriä ja rakennuksiin saman verran, ja jätkänkynttilöillä jopa 10 metriä. Ulkotulien on oltava tukevassa telineessä tai palamattomassa astiassa. Niitä ei pidä polttaa sisällä, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Sateessa ulkotulia ei pidä polttaa roiskumisen välttämiseksi.

Joissain taloyhtiöissä joulukuusi tuodaan porraskäytävään. Kuusi lisää kuitenkin palokuormaa ja se on syytä sijoittaa ulos. Rappukäytävässä ei saa käyttää myöskään kynttilöitä, jouluisia sähkövaloja eikä paloherkkiä joulukoristeita.

Rappukäytävässä saa joulun tunnelmaa luoda ovikoristeilla ja jouluaiheisilla ilmoitustauluilla. Taloyhtiön jouluiset kynnysmatot on kielletty joissain kaupungeissa.

Kinkun rasva sekajätteeseen

Jouluna jätteiden määrä on normaalia arkea suurempi ja taloyhtiön jäteastiat täyttyvät helposti, varsinkin jos pyhien takia ne tyhjennetään normaalia harvemmin.

Pakkauslaatikot pitää muistaa litistää, ja suuret laatikot voi repiä pienemmiksi.

Kinkun tai kalkkunan paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, vaan se on laitettava sekajätteeseen vaikka tyhjässä maitopurkissa. Jäähtynyt rasva kovettuu ja tukkii viemärin.

Sekajätteeseen kuuluvat myös lahjapaperit ja muoviset käärenauhat, samoin hautalyhdyt, lasiset kynttilälyhdyt ja rikkoontuneet joulukoristeet.

Rikki menneet jouluvalot sekä led-kynttilät kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Akkujen ja paristojen navat pitää muistaa teipata.

Suklaarasioiden pahvikuori laitetaan kartonkikeräykseen sekä muovinen kääre ja muovialusta muovin keräykseen.

Tuikkujen metallikuoret ja joululaatikoiden alumiinirasiat laitetaan metallinkeräykseen.

Kodin ulkopuolella heijastin tuo turvaa.