Asumisesta suurimmat päästöt

Yleinen

Asuminen on jokaisen suomalaisen suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja. Siksi jokaisen asumiseen liittyvillä valinnoilla ja päätöksillä on vaikutusta ympäristöön. Päästöjä voi vähentää.
Asumisesta tulee suomalaisen päästöistä 30 prosenttia. Liikenteen osuus on 20 ja ruuan 18 prosenttia. Kaiken muun osuus on 32 prosenttia. Päästöjen kannalta on väliä sillä, miten jokainen meistä elää, liikkuu ja syö.
Asumisen hiilijalanjälki tulee lämmityksestä, vedestä, sähköstä ja jätteistä.
Suurin ilmastovaikutus on lämmityksellä. Ympäristön kannalta tiivis asuminen on hyvä. Uudet talot on vanhoja parempia energiatehokuudeltaan. Jotkut lämmitysmuodot – kuten maalämpö – eivät välttämättä rasita lainkaan luontoa. Yksityisen ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa lämmitykseen ovat vähäiset. Kodin oikea lämpötila, ikkunoiden ja ovien tiivistäminen ovat kuitenkin ympäristön kannalta tärkeitä toimia.
Toiseksi eniten päästöjä tuovat veden ja sähkön kulutus. Niihin voi vaikuttaa arjen valinnoilla. Veden säästäminen ei välttämättä vähennä arjen mukavuutta lainkaan. Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää valitsemalla kodin sähköksi uusiuituvilla luonnonvaroilla tuotettua vihreää sähköä.
Taloyhtiön käyttämä sähkö ja jätteet vaikuttavat myös hiilijalanjälkeen. Niihin voi vaikuttaa toimimalla taloyhtiössä aktiivisesti – vaikka osallistumalla hallituksen työhön.
Asuntojen energiatehokkuutta mitataan energialuokituksella. Suomalaisten kodit ovat keskimäärin energialuokassa F. Jos energialuokitusta parannetaan vaikka peruskorjauksella, lisäeristyksellä tai vaihtamalla öljylämmitys maalämpöön niin, että talo on energialuokassaE, pienenee kodin energian kulutus 34 prosenttia. Energiatehokkaassa asunnossa on usein edullisempi asua. Energialuokka käy ilmi energiatodistuksesta.
Eniten asumisen hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa, kun vaihtaa asuntoa. Hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa, kun ottaa huomioon asunnon energialuokan, talon lämmitysratkaisun, asuntokohtaisen vesimittarin, talon jätteiden lajittelun sekä liikkumisen vaihtoehdot – hyvä julkiset liikenneyhteydet, kävely- ja pyöräilyreitit auttavat vähentämään autoilua.
Myös jokapäiväisillä valinnoilla voi vaikuttaa ympäristöön, kun kiinnittää huomiota lämmön, veden ja sähkön kulutukseen. Varsinkin lämmin vesi on kallista.