Suomessa on vuokralla asuvia enemmän kuin koskaan aiemmin ja osuuden kasvu jatkuu. Vuonna 2021 vuokralla asuvien määrä yli 1,5 miljoonan ihmisen rajan.
Vuoden 2021 lopussa suomalaisista 28 prosenttia asui vuokralla. Määrä on kasvanut 10 vuodessa neljällä prosenttiyksiköllä. Omistusasunnoissa asui 69 prosenttia suomalaisista. Tilastokeskuksen luvut koskevat ns. asuntoväestöä, johon ei lasketa mukaan laitoksissa asuvia, ulkomailla vakituisesti asuvia ja kodittomia.
Varsinkin nuorten vuokra-asuminen on lisääntynyt. Alle 30-vuotiaista noin 75 prosenttia asui vuokralla. Heidän osuutensa on kasvanut kymmenessä vuodessa noin kymmenen prosenttiyksikköä.
Vuokra-asuminen on yleisintä suurissa kaupungeissa. Helsingissä osuus on 45, Turussa 44 ja Tampereella 43 prosenttia. Helsingin luku on säilynyt pitkään ennallaan, mutta sekä Turussa että Tampereella osuus on kasvanut kymmenen vuoden aikana yli kuusi prosenttia.
REIMin paikkakunnilla vuokralla asuvien osuudet ovat seuraavat:
Helsinki 46
Tampere 43
Jyväskylä 37
Lahti 35
Espoo 34
Joensuu 36
Oulu 33
Lappeenranta 31
Hämeenlinna 28
Mikkeli 27
Imatra 23
Kouvola 23
Porvoo 23
Lohja 22
Omistusasunnossa asui asuntoväestöstä 69 prosenttia. Osuus vaihtelee kunnittain eikä kaupungin suuruus yksin selitä lukua. Vuokra-asumista lisää muun muassa opiskelijoiden suuri osuus.
REIMin toimintapaikkakunnilla omistusasuminen on yleisintä Kouvolassa ja Lohjalla, joissa osuus on 76 prosenttia. Imatralla, Porvoossa, Mikkelissä ja Hämeenlinnassa osuus on yli 70 prosenttia. Yli 60 prosentin osuus on Lappeenrannassa, Oulussa, Lahdessa, Joensuussa ja Espoossa. Helsingissä omistusasujia on tasan 60 prosenttia. Jyväskylässä osuus on 59 ja Tampereella 53 prosenttia.