Helteellä viileämmäksi

Yleinen

Kuuman asunnon viilentämiseen helteillä on halpojakin keinoja – aina ei ilmalämpöpumppua tarvita.

Halpa ja usein tehokaskin tapa on hyödyntää viileät yöt: silloin kannattaa tuulettaa. Helteiden aikaan päiväsaikaan ikkunat on syytä pitää kiinni. Auringon lämpöä kannattaa vähentää. Se onnistuu helposti käyttämällä ikkunoissa verhoja tai kaihtimia. Kaihdinten asennollakin on väliä: pullea puoli käännetään aurinkoa kohti.

Helppojen, halpojen ja vihreiden keinojen lisäksi kannattaa asunnon lämpökuormia. Taloudellisestikin kannattavaa on välttää saunan lämmitystä. Myös pitkään liedellä tai uunissa kypsytettävät ruuat lisäävät asunnon lämpöä. Kaikki sähkölaitteet tuottavat lämpöä. Tietokone ja muut laitteet kannattaa sammuttaa, kun niitä ei käytä.

Tuulettimilla saa asuntoa viileämmäksi. Usein kaikkia huoneita ole välttämätöntä viilentää, ja niiden ovet kannattaa sulkea. Tuulettimet suuntauksella on merkitystä: se kannattaa suunnata niin, että ilmavirta tuntuu iholla. Tuuletin tuottaa myös lämpöä ja se kannatta sulkea, kun samassa huoneessa ei oleskella. Tuuletin ei alenna lämpötilaa, mutta liikkuva ilma tuntuu viileämmältä.

Jos asunnossa on ilmalämpöpumppu, sen käytön aikana on ikkunat ja ulko-ovet pidettävä kiinni. Usein riittää, että pumppu laskee lämpötilaa asteen tai pari, koska se poistaa ilmasta kosteutta.
Huoneen lämpötila suositellaan mitattavaksi keskeltä huonetta, hieman yli metrin korkeudelta. Viihtyvyyden kannalta oleskeluhuoneiden paras lämpötila on 20-21 astetta. Makuuhuoneessa on hyvä olla pari astetta viileämpää, 18-20 astetta.

Asteen pudotus lämpötilasssa vähentää lämmityskuluja 5 %

Viileinä aikoina liikaa lämpöä kannattaa välttää. Asteen pudotus lämpötilassa vähentää lämmityskuluja viisi prosenttia. Jos asuntojen lämpötilat ovat liian korkeat, kannattaa talon lämmitysjärjestelmän säädöt tarkistaa. Omilla elintavoilla on merkitystä kuumuuden tuntemiseen. Helteellä vettä kannattaa juoda pari kertaa enemmän kuin normaalisti. Sen sijaan alkoholi tai kahvit eivät kuumuuteen auta – ne poistavat kehosta nestettä.
Hyviä helteen ruokia ovat keitot. Ne sisältävät nestettä, kivennäisaineita, hiilihydraatteja, ja tätä kautta voivat helpottaa tukalaa oloa. Päivällä kannattaa syödä kevyemmin ja illalla tukevammin.

Kuumassa kodissa nukahtaminen on useille vaikeaa. Sitäkin voi kotikonsteilla yrittää helpottaa. Makuuhuoneen verhot pidetään kiinni päivällä. Läpiveto viilentää. Tietokonetta ja muita sähkölaitteita ei kannata pitää makuuhuoneessa päällä. Rehkimistä kannattaa välttää iltaisin.

Tyynyliinoja voi pitää hetken pakastimessa, tai laittaa tyynyn sisälle viileällä vedellä täytetyn lämpöpullon. Peitteenä voi käyttää pelkkää lakanaa. Viileä – ei kuitenkaan liian kylmä – suihkukin voi auttaa juuri ennen nukkumaan menoa.

Tutkimusten mukaan kuumuuden takia Suomessa kuolee joka vuosi 180-900 ihmistä.