Osakekirjaa ei kannata vielä sähköistää

Yleinen

Jos osakekirja on pankissa velan vakuutena, ei sen lähettäminen Maanmittauslaitoksen sähköiseen rekisteriin kannata. Lähettämisen voivat tehdä vain pankit ja ne perivät toimenpiteestä satojen eurojen korvauksen. Lisäksi Maanmittauslaitos veloittaa rekisteröinnistä 90 euroa. Asuntovelallisen kannattaakin odottaa rauhassa.

Taloyhtiön on siirrettävä osakeluettelo sähköiseen huoneistotietojärjestelmään muotoon tämän vuoden aikana. Osakkailla siirtoon aikaa on kymmenen vuotta, mutta periaatteessa sen voi tehdä heti, kun taloyhtiö luettelo on siirretty.

Osakas voi hakea Maanmittauslaitokselta omistuksen rekisteröintiä, mutta se on kallista. Jos osakekirjat ovat asuntolainan panttina, osakas ei itse pysty sähköistämistä tekemään, vaan rekisteröintiä on pyydettävä pankilta. Jotkut osakkeenomistajat ovat kysyneet pankilta, voivatko he tulla pankkiin skannaamaan osakekirjan ja lähettämään sen Maanmittauslaitokselle. Tämä ei onnistu, koska osakekirja on lainan vakuutena.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan pankit perivät siirrosta 230 – 540 euroa. Summa koostuu erilaisista maksuista: pankille tehtävä toimeksianto maksaa, samoin panttioikeuden ja osakekirjan oikeuden rekisteröinti. Pankit perustelevat hintaa muun muassa sillä, että siirto vaatii vielä toistaiseksi paljon manuaalista työtä. MML:n korvausten kanssa summa voi siis nousta 630 euroon.

Osakekirjat ovat yleensä pankeissa keskitetyissä paikoissa. Sieltä ne täytyy toimittaa konttoriin ja varmistaa, etteivät vaikkapa puolisoiden omistussuhteet ole muuttuneet. Muutokset täytyy kirja fyysisesti osakekirjaan. Pankin tehtävä on myös valvoa, että Maanmittauslaitos tekee muutokset sekä tiedottaa tästä asiakkaille.

Pankit suosittelevatkin, että osakkeenomistajat odottavat rauhassa.

Helpoiten sähköistäminen tapahtuu asunnon myynnin yhteydessä. Kymmenessä vuodessa sähköinen rekisteröintikin todennäköisesti helpottuu, jos Maanmittauslaitoksen ja pankkien järjestelmien välille luodaan digitaalinen rajapinta. Kun asuntonsa myy, rekisteröinnin hoitaa yleensä ostaja tai ostajan pankki. Tästä ei myyjälle tule kuluja. Uudella omistajalla on kaupan solmimisen jälkeen kaksi kuukautta aikaa hoitaa rekisteröinti.

Kesken laina-ajan ja asunnon vaihdon yhteydessä tehtävällä rekisteröinnillä on suuri hintaero: pankkien mukaan jopa pari sataa euroa.

Pankit ovat ehdottamassa muutoksia ja helpotuksia osakekirjojen rekisteröintiin. Ne toivovat, että pankin MML:lle lähettämä kopio osakekirjasta riittäisi. Nykyinen lainsäädäntö ei sitä mahdollista. Laki ei myöskään mahdollista asuntovelallisen omaa toimintaa.