Osakeluetteloiden siirto saattaa ruuhkautua syksyllä

Yleinen

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelo sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluetteloita on siirretty vasta noin kolmasosa. Siirto on maksutonta tämän vuoden loppuun asti. Sen jälkeen se muuttuu taloyhtiöille maksulliseksi.

Järjestelmää ylläpitävä Maanmittauslaitos suosittelee, että taloyhtiöt siirtäisivät osakeluettelonsa hyvissä ajoin loppukesästä ja alkusyksystä. Maanmittauslaitos arvioi, että loppuvuodesta palvelu saattaa ruuhkautua.

Siirtoja on tehty eri puolilla maata hyvin vaihtelevasti. Kesäkuun lopun tietojen mukaan aktiivisimmat taloyhtiöt olivat varsinaissuomalaisessa Mynämäen kunnassa. Siellä siirron oli tehnyt 86,4 prosenttia taloyhtiöistä. Myös Lapin Tervola ja Ranua olivat tilaston kärjessä: molemmissa siirron oli hoitanut yli 83 prosenttia taloyhtiöistä.

Keski-Pohjanmaan maakunnassa siirtoja on tehty maan vähiten: vain 15,4 prosenttia taloyhtiöistä oli siirretty järjestelmään.

Koko Suomen osalta luku oli kesäkuun lopussa 30 prosenttia.

Osakeluettelon siirrosta vastaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä. Siirto tehdään sähköisesti osoitteessa https://osakehuoneistorekisteri.fi/etusivu.

Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty järjestelmään, voivat osakkaat tehdä oman osakkeensa omistuksen rekisteröinnin.