Kesän tullen grillaaminen kerrostalon parvekkeella nousee monessa taloyhtiössä esille – joskus kiivaastikin.
Lain mukaan grillaaminen on sallittua. Pelastuslaitoksella ja myös taloyhtiöllä on kuitenkin oikeus kieltää se paloturvallisuuden nimissä, jos parvekkeella tai talossa on rakenteissa käytetty puuta.
Vaikka taloyhtiö voikin grillaamisen periaatteessa kieltää, ei hallituksen kannata välttämättä kieltoa heti määrätä. Käytännössä taloyhtiöllä ei ole sopivia keinoja puuttua kiellon rikkomiseen, eikä myöskään keinoja valvoa kieltoa.
Periaatteessa taloyhtiö voisi aloittaa jatkuvan kiellon rikkomisen perusteella asunnon hallintaanottoprosessin, mutta käytännössä se on hankalaa. Rikkeelle pitää olla sekä yhtiön että asukkaiden kannalta riittävä merkitys. Grillaaminen ei tällaista yleensä muodosta.
Taloyhtiö voi yrittää kieltää parvekkeella grillaamisen yhtiöjärjestyksessä. Se voi olla perusteltua silloin, kun talossa ja parvekkeella on puisia rakenteita.
Vaikka ehdoton kielto onkin hankala, pitää grillaamisessa muistaa hyvät tavat: naapureiden huomioon ottaminen vähentää turhia riitoja.
Ei avotulta parvekkeelle
Väliä on myös sillä, millaista grilliä parvekkeella käytetään. Avotulen teko parvekkeella on kielletty – se tarkoittaa muun muassa sitä, että kertakäyttöisten grillien käyttäminen on kielletty. Ne rinnastetaan avotuleen.
Myös hiiligrillin käyttöön liittyy tulipalon vaara, varsinkin sytytettäessä. Käytön aikana grillistä saattaa lentää kipinöitä ja siitä tulee usein myös savua.
Jos haluaa grillata omalla parvekkeella, käyttökelpoisin vaihtoehto on sähkögrilli.
Myös kaasugrilliä voi käyttää. Sen yhteydessä on kuitenkin muistettava kaasupulloon liittyvät säädökset. Asunnossa saa säilyttää korkeintaan 25 kiloa nestekaasua, eikä kaasusäiliö saa päästä kuumenemaan esimerkiksi auringon paisteessa.
Kiellon ongelmia takia esimerkiksi Kiinteistöliitto ei suosittelen parvekegrillaamisen kieltämistä.