PRH: Taloyhtiön tiedot ajan tasalle

Yleinen

Patentti- ja rekisterihallitus PRH muistuttaa, että taloyhtiön tietojen on syytä olla ajan tasalla kaupparekisterissä. Muistutuksen taustana on uusi huoneistotietojärjestelmä, johon on kerätty asunto-osakeyhtiöiden ja niiden huoneistojen tietoja tästä vuodesta alkaen.

Järjestelmää pitää yllä Maanmittauslaitos, joka hakee tietoja järjestelmään mm. kaupparekisteristä. PRH korostaa, että taloyhtiöiden asiointi järjestelmässä helpottuu, kun tiedot ovat ajan tasalla.

Uusien, vuodesta 2019 lähtien perustettujen taloyhtiöiden tiedot huoneistoineen ja perustajaosakkaineen, menevät huoneistotietojärjestelmään automaattisesti, kun yhtiö rekisteröidään kaupparekisteriin. Vanhempien taloyhtiöiden täytyy siirtää huoneisto- ja omistajatiedot eli ns. osakeluettelotiedot järjestelmään itse. Kiire ei ole: tietojen on oltava siirretty vuoden 2022 loppuun mennessä.

Järjestelmän piti olla käytössä jo vuoden 2019 aikana hyvissä ajoin. Nyt viranomaiset lupaavat, että siirron voi tehdä Maanmittauslaitoksen palvelussa sähköisesti ensi vuodesta alkaen.

Kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon, Maanmittauslaitos lähettää tiedon omistuksen rekisteröinnistä huoneistotietojärjestelmään. Tiedot lähetetään siihen sähköposti- tai kirjepostiosoitteeseen, joka on rekisteröity kaupparekisteriin.

PRH korostaa, että taloyhtiöt eivät saa tietoa omistuksen muutoksista, jos kaupparekisteriin ilmoitetut yhteystiedot ovat puutteelliset tai vanhentuneet.
Oman taloyhtiön tietojen ajantasaisuuden voi tarkistaa helposti ytj.fi-sivuston yrityshaussa. Jos tiedot ovat muuttuneet, osoitteenmuutoksen voi tehdä samassa palvelussa maksutta.

Myös vastuuhenkilön tiedot kannattaa päivittää

Myös taloyhtiön vastuuhenkilön tietojen on syytä olla ajan tasalla. Tietoa tarvitaan siinä vaiheessa, kun taloyhtiö siirtää osakeluettelon verkkopalvelussa.

Kun palveluun kirjautuu, palvelu hakee kaupparekisteristä tiedon siitä, missä yhtiössä käyttäjä on esimerkiksi isännöitsijänä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Kun tieto on kaupparekisterissä kunnossa, isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja voivat tehdä osakeluettelon siirron sekä katsella yhtiön tietoja. Jos käyttäjää ei ole rekisteröity taloyhtiön vastuuhenkilöksi, asiointi mutkistuu.

Vastuuhenkilöt näkyvät yhtiölle lähetetystä kaupparekisteriotteesta. Ne voi myös ostaa PRH:n Virre-tietopalvelusta. Jos vastuuhenkilöiden tiedot muuttuvat, uudet tiedot voi ilmoittaa maksullisessa ytj.fi-palvelussa.

Osakehuoneistorekisteri löytyy osoitteesta osakehuoneistorekisteri.fi. Sivustolla on ajantasaista tietoa uudistuksen etenemisestä.