REIM siirtänyt jo suuren osan osakeluetteloista

Yleinen

REIM Isännöinti on jo siirtänyt suuren osan asiakasyhtiöiden osakeluetteloista huoneistotietojärjestelmään. REIM Jyväskylän toimitusjohtaja Pia Määttä vakuuttaa, että lähes kaikki on ehditty siirtää jo lokakuun loppuun mennessä. Aikaa on tämän vuoden loppuun.

”Joitain teknisiä haasteita on ollut, mutta asiakkaiden kannalta tärkeää on, että pysymme aikataulussa ja vuoden loppuun mennessä asia on meillä kunnossa”, Määttä sanoo.

Joidenkin taloyhtiöiden osalla siirto on ollut hidasta. Syitä on useita ja erilaisia.

”Jossain taloyhtiössä asunnon käyttötarkoitus oli esimerkiksi määritelty vapaa-ajan asunnoksi eikä siirrossa ollut tällaiselle oikeaa valintaa. Vaihtoehdoksi tuli, että yhtiöjärjestys täytyy muuttaa ja se vie oman aikansa”, Määttä kertoo.

Yhtiöiden vanhoissa yhtiöjärjestyksissä on joskus myös ihan kirjoitusvirheitä – osakkeiden numeroinnissa saattaa olla virheitä. Patentti- ja rekisterihallitus on virheitä korjannut, mutta joskus on tarvittu myös yhtiökokouksia oikomaan virheitä. Kokouksen järjestäminen on vienyt aikaa.

Joskus aikaa on mennyt siihen, että varainsiirtoveron tosite tai joku muu oleellinen dokumentti puuttuu, ja niitä on jouduttu etsimään pitkäänkin. Eikä itsestään selvää ole sekään, että nykyinen osakkeenomistaja löytyy nopeasti. Maanmittauslaitoksen ohjeen mukaan riittää, että heille toimitetaan tuorein oikea tieto. Ohjeistuksen mukaan 5 vuotta vanhemmat varainsiirtoverot tiedot voi isännöitsijätoimisto merkitä itse.

”Jos oikeita dokumentteja ei löydy ja osakkeen omistaja alkaa myydä asuntoa, hänen on sitten käytävä itse viemässä dokumentit Maanmittauslaitokselle ja osoittaa, että on virallisesti omistaja”, Määttä sanoo.

Käytännön ongelma voi osakkeenomistajalle olla sekin, ettei Maanmittauslaitoksella on toimipisteitä 26 kaupungissa ja aukioloajat ovat rajoitetut.

Pieniä teknisiä ongelmia on ilmennyt vielä syksyllä. Tiedot siirron onnistumisesta eivät ole aina tulleet isännöitsijälle.

Määttä arvelee, että siirrot saattavat ruuhkautua.

”Olemme olleet vähän huolissamme Maanmittauslaitoksen resurssien riittävyydestä. Meidän puolestamme siirrot kyllä onnistuvat. Jos joku taloyhtiö ei tänä vuonna ehdi, syy on tekninen. Muutoin asiakkaamme voivat olla huolettomalla mielellä.”

Määttä esittää toiveen, että kun siirto on tehty, osakkeen omistajat kävisivät kohtalaisen nopeasti rekisteröimässä omistuksensa. ”Hätäillä ei tarvitse, mutta se helpottaisi isännöitsijän työtä. Joka tapauksessa ilmoitamme osakkaille, kun meidän puoleltamme siirto on tehty”, Määttä vakuuttaa.