Vuokraaminen voi katkaista myynnin veroedun

Yleinen

Oman asunnon voi myydä verovapaasti, jos siinä on asunut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Tämä määräaika katkeaa, jos asunnon vuokraa vaikka lyhyeksikin ajaksi – yhdeksikin yöksi vaikka Airbnb:n kautta. Se voi vaikuttaa asunnon luovutusvoittoverotukseen.
Luovutusvoittoveroa ei tarvitse maksaa, jos omistaja tai joku hänen perheestään – puoliso ja alaikäiset lapset – on asunut asunnossa vakituisesti vähintään kaksi vuotta yhtä mittaa.
Verovapaus poistuu, jos kahden vuoden omistusaikana asunnon vuokraa. Asiasta linja Korkein hallinto-oikeus kesäkuussa.
Kuitenkin jos asunnossa on ehtinyt asua kaksi vuotta yhtäjaksoisesti eikä sitä ole sinä aikana vuokrattu, verovapaus on ansaittu.
Myös sillä on merkitystä, kuinka suuri osa asunnosta on mahdollisesti vuokrattu. Jos omassa käytössä on vähintään puolet kahden vuoden omistusaikana, verovapauden saa. Verovapauden ehtona on siis se, että omistaja ei varsinaisesti muuta muualle.
Kahden vuoden omistusaikana voi toki tehdä lomamatkan tai käydä vaikka pitkälläkin työkomennuksella ulkomailla, ja asunto sinä aikana varattu omaan käyttöön eikä asuntoa vuokrata.
Verottajan ohjeiden mukaan isosta asunnosta voi vuokrata yhden huoneen niin että vuokralaisella on käyttöoikeus korkeintaan puoleen asunnon pinta-alasta, yhtäjaksoinen asumisaika ei katkea. Sen sijaan keittiön ja kylpyhuoneen käytön vaikutus saatetaan joutua ratkaisemaan tapauskohtaisesti.
Verovapauden saa, kunhan kahden vuoden yhtäjaksoinen asuminen toteutuu. Asunnossa voi siis ensin asua vakituisesti kaksi vuotta itse ja sen voi sen jälkeen vuokrata. Tai asunnon voi vuokrata ensin, ja jos sen jälkeen asunto on omassa käytössä kaksi vuotta, luovutusvoitto on verotonta.
KHO:n päätös koski kerrostaloa, mutta samaa päätöstä voi verottajan tulkinnan mukaan soveltaa myös omakotitaloihin.
Verottaja valvoo asuntojen vuokrausta, mutta ei anna tarkempia tietoja keinoista.
Jos asuntoa vuokraa, siitä saatavat rahat ovat veronalaista tuloa. Vuokraamisesta aiheutuvat kustannukset saa vähentää. Jos vaikka vuokraa yhden huoneen kesätapahtuman ajaksi, tulosta voi vähentää vuokraamisesta suoraan aiheutuneet kustannukset, esimerkiksi puhelinkulut. Samoin vuokrattua osaa ja vuokrausaikaa vastaavat osuudet koko asunnon kiinteistä kustannuksista voi vähentää. Myös kalusteiden kulumisen voi vähentää, jos asunto vuokrataan kalustettuna.