Autojen lataamisesta lisää vastuuta taloyhtiölle

Yleinen

Ladattavat autot lisäävät taloyhtiön vastuita, jos autoja ladataan taloyhtiön kiinteistössä. Latauspisteiden on täytettävä kaikki sähköauton lataukseen liittyvät vaatimukset. Vastuu on sillä, joka antaa lataamiselle luvan – eli kiinteistön omistajalla, taloyhtiöllä.

Pelastuslaitoksen kannalta on tärkeää saada nopeasti selville auton käyttövoima, jotta pelastustoimet voidaan tehdä turvallisesti ja oikein. Sähköautoissa suurin riski liittyy lataamisen aikaan. Lähes kaikkien täyssähköautojen ja lataushybridien akut ovat litium-ioni-akkuja. Niiden riski on lataamisvaiheessa. Nämä akut ovat palavia, toisin kuin perinteiset akut. Ne saattava myös syttyä itse. Niiden palon sammuttaminen on vaikeaa: tehokkain keino on upottaminen kokonaan veteen. Varsinkin pysäköintihalleissa tämä on käytännössä mahdotonta.

Jos auto palaa, vahingot korvataan pääsääntöisesti joko auton vastuuvakuutuksesta tai kiinteistön palovakuutuksesta. Auton vahingot korvataan vapaaehtoisen autovakuutuksen palovakuutuksesta.

Ympäristöministeriö pohtii parhaillaan, pitääkö rakennusten paloturvallisuusmääräyksiä muuttaa sähköautojen yleistymisen myötä.