Isännöinnin lyhenteet

Yleinen

Isännöinnissä on monenlaisia tehtäviä ja monenlaista koulutusta – ja tietysti monenlaisia lyhenteitä. Asiakkaiden, taloyhtiöiden ja niiden hallitusten, voi olla vaikea saada selville, mitä lyhenteet tarkoittavat.

Jotkut taloyhtiöt pohtivat asiaa esimerkiksi kilpailuttamisen yhteydessä.

– Tärkeää on pitää lähtökohtana oman yhtiön tarpeita myös tulevaisuudessa. Pelkkä hinta ei saisi koskaan olla päätöksen peruste. Isännöitsijällä pitää olla sopivan koulutuksen lisäksi asiakaslähtöinen ote ja tahto toimia taloyhtiön parhaaksi niin talouden kuin ylläpidonkin osalta, sanoo Kiinteistöalan Koulutussäätiön liiketoimintajohtaja Katja Haarma.

Tärkeimmät lyhenteet

Asunto-osakeyhtiön kannalta tässä ovat tärkeimmät lyhenteet:

IK

Henkilö on käynyt 1,5 vuotta kestävän asunto-osakeyhtiön isännöintikoulutuksen. Se antaa perusvalmiudet hallinnon, talouden ja teknisen ylläpidon osalta.

IAT

Isännöinnin ammattitutkinto on virallinen ammattitutkinto. Lyhenne on syntynyt tutkinnon suorittaneiden toimesta. Monet käyttävät sitä nimensä perässä. IAT ei ole virallinen lyhenne.

ITS

Isännöitsijän koulutus ja tutkinto on jatkotutkinto jo ammatissa toimiville isännöitsijöille. Pääsyvaatimuksensa on vähintään vuoden päätoiminen kokemus ja sopivaksi luettava aiempi koulutus. Tutkinnon suorittaminen kestää 1,5 vuotta. Siinä syvennetään tietoja ja taitoja laajassa osaamisvaatimuskentässä. Koulutukseen kuuluu myös kirjallinen lopputyö.

AIT

Johtavan ammatti-isännöitsijän koulutus ja tutkinto on toinen ja alan korkein jatkotutkinto ammatti-isännöitsijöille. Se edellyttää vahvaa osaamista toimialalta ja usein myös esimies- tai johtamisvastuun kokemusta. Päätoimista isännöintikokemusta on oltava vähintään 2 vuotta tai 5 vuotta vastaavaa kokemusta kiinteistöalalta. Lisäksi edellytyksenä on joko ITS-tutkinto tai opisto/ammattikorkeakoulutason alalle soveltuva tutkinto. Koulutus kestää 2 vuotta.

IEAT

Isännöinnin erikoisammattitutkinto on tarkoitettu kokeneille ammattilaisille. Suoraan tutkinnon suorittajaksi voi hakeutua ITS- tai AIT-tutkinnon suorittanut henkilö, joka on toiminut ammatissa aktiivisesti ja ylläpitänyt ammattitaitoaan. He voivat näyttää osaamisensa vaativissa isännöinnin tehtävissä. Myös henkilökohtainen koulutuspolku on mahdollinen, jos osaaminen vaatii täydentämistä.

ISA

ISA on auktorisoitu isännöintitoimisto. Sitä saavat käyttää vain ISA ry:n auktorisoimat yritykset. Henkilöauktorisointiin ei liity lyhennettä.

Isännöinnin ammattitutkintoa järjestävät useat oppilaitokset.

Tässä mainituista koulutuksista vastaa Kiinteistöalan koulutussäätiö.