AVI muutti tulkintaa – etäkokous silti suositeltava

Yleinen

Aluehallintoviranomaisen uuden tulkinnan mukaan kokoontumisrajoitukset eivät koske taloyhtiöitä. Yhtiökokoukset voisi siis pitää normaaliin tapaan lähikokouksina. Uusi tulkinta ei kuitenkaan edellytä lähikokousta. REIM Isännöinti suositteleekin yhtiökokousten järjestämistä etäkokouksina.
AVI:n linjaus perustuu eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuun, jonka mukaan tartuntatautilain perusteella tehdyt rajoitukset kokoontumisvapauteen rajoittavat kansalaisten perusoikeuksia. AVI:n mukaan taloyhtiöiden yhtiökokoukset eivät ole yleisötilaisuuksia tai yleisölle avoimia tilaisuuksia. Niihin voivat osallistua vain yhteisön jäsenet ja kutsuttuina eräät muut. Kokoontumisrajoitukset puolestaan koskevat vain yleisötilaisuuksia.
Viranomainen muistuttaa, että jos yhtiökokous järjestetään jossain tietyssä tilassa, sitä koskevat tartuntatautilain määräykset terveysturvallisuudesta. Lähikontaktien välttämisestä on pystyttävä huolehtimaan. Samoin käsien puhdistamiseen on oltava mahdollisuus. Tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava, ja osallistujien täytyy pystyä oleskelemaan väljästi. Vastuu turvallisuudesta on kokouksen järjestäjällä eli taloyhtiöllä.
Uudesta tulkinnasta huolimatta AVI suosittelee, että taloyhtiöt järjestävät kokouksensa etäyhteyksillä.
Myös Isännöintiliitto suosittelee, että yhtiökokouksissa käytetään etäyhteyksiä. Samoin alueellisia kokoontumisrajoituksia on syytä noudattaa, vaikka pakkoa ei olekaan.
Kiinteistöliitto muistuttaa, että vuoden aikana on kehitetty ohjeita ja työkaluja etäkokousten järjestämiseen. Esimerkiksi äänestäminen onnistuu etänä. Liitto korostaa, että kokous on järjestettävä turvallisesti kaikissa tapauksissa.