Hanna-Leena Halonen: Ihan hitsin mielenkiintoista

Yleinen

Hanna-Leena Halonen aloitti isännöitsijän työt REIM Kymissä syksyllä 2020. Kun takana on vuosi, työ on osoittautunut ”ihan hitsin mielenkiintoiseksi”.
Halonen tuli isännöitsijäksi muista töistä. Hän opiskelee talotekniikan insinööriksi ja erikoistuu opinnoissa kiinteistöjohtamiseen. Edellisessä työpaikassa hän oli tekemisissä kiinteistön hallinnan ohjelmiston parissa. Takana on myös liikuntajohtamisen opinnot. Niistä hän loikkasi vapaa-aikasihteerin työhön.
”Jos tuntunut siltä, että on aika hypätä tuntemattomaan, pitää vain hypätä ja luottaa, että hyvin käy. Ja näin on käynyt nytkin. Vuodessa on ollut ihan mielettömiä kokemuksia ja ihmisiä. Isännöinnissäkin hyppäsin suoraan syvään päähän. Upeat kollegat ovat kokemuksellaan auttaneet ihan mielettömästi.”
Uusi työpaikka ja uusi työ ei aina ole ollut helppoa. Välillä ovat jalat tärisseet, mutta asiat ovat olleet mielenkiintoisia.
”Isännöinti on sektorina ihan mielettömän mielenkiintoinen, ja työnä paljon mainettaan parempi. Mielikuva ammatista tarvitsisi jonkinlaista face liftiä”, Halonen sanoo.
Hänen mielestään isännöitsijän tehtävä ei ole toimittaa asioita ylhäältä alaspäin, vaan saada taloyhtiö, hallitus, osakkaat ja asukkaat pohtimaan asioita itse.
”Isännöitsijän pitää antaa eväitä siihen, että ihmiset pystyvät ammattitaitoni tukemana päättämään suuntaa, mihin taloyhtiötä viedään. Jos taloyhtiö on vain paikka, jossa on katto ja seinät, silloin siitä on helpompi luopuakin. Joskus osakkaat eivät aktivoidu, ja kokevat olevansa vain asukkaita, vaikka omistavatkin taloyhtiötä. Yhteisöllisyys on alkanut vähenemään. Ennen tehtiin talkoilla, nyt vain nautitaan valmiista palveluista. Se ei sinänsä ole paha, mutta yhteisön pitäisi ymmärtää, että nämäkin ovat valintoja. Muutakin yhteisöllisyyttä voi olla kuin haravointi. Taloyhtiön yhteinen voi olla sellaistakin, että oikeasti tunnetaan naapurit”, Halonen sanoo.
Hän kaipaa taloyhtiöihin ja asumiseen osallistamista. Myös niiden, jotka eivät ole osakkaita.
Vaikka Halosella ei ollut aiempaa työkokemusta isännöinnistä, aiemmat työt ja opiskelut ovat antaneet hyvän lähtökohdat uuden oppimiseen. Kiinteistöjohtamisen opintoihin sisältyi asunto-osakeyhtiölakiin, kirjanpitoon, hallintoon, tekniseen isännöintiin, elinkaarihallintaan ja toimitilojen suunnitteluun liittyviä asioita.
”Ja sitähän isännöinti on.”
”Ei minulla ollut kauheasti ennakko-odotuksia, hyppäsin tuleen niin keltanokkana. Halusin, että pääsen käytännössä kokeilemaan, mitä olen oppinut ja täydentämään osaamista lisätiedolla. Käytäntö on usein aivan toista kuin opinnot, mutta avoimella suhtautumisella voi oppia paljon”, Halonen sanoo.