Lajittele joulunakin

Yleinen

Joulun aikaan kotiin kertyy monenlaista kierrätettävää ja lajiteltavaa. Tässä muistutuksena ohjeita, miten jätteet lajitellaan.
Alumiinivuuat
Kelpaavat puhtaina ja kuivina pienmetallin keräykseen – kuten alumiinifoliotkin.
Joulukortit
Näiden paikka on kuivajätteessä. Soivat joulukortit viedään sähkölaitteiden keräykseen.
Joulukuusi
Taloyhtiöistä kuuset kerätään jätekatoksissa joulun jälkeen biojäteautoon kokonaisina. Kuusen voi myös hakettaa ja laittaa biojäteastiaan. Niitä voi myös tarjota hevostalleille.
Jouluvalot
Rikkinäiset jouluvalot, kyntteliköt ja valonauhat viedään sähkölaitteiden keräykseen, kuten yksittäiset LED- ja energiansäästölamputkin. Sen sijaan hehku- ja halogeenilamput ovat kuivajätettä.
Karkkipaperit
Nämä laitetaan kuivajätteisiin, niin kiiltävät kuin paperisetkin.
Kinkun rasva
Rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Sen voi valuttaa tyhjään maitopurkkiin ja laittaa kuivajätteisiin. Hyytyneen rasva voi laittaa biojätteeseen.
Kukat
Kukkien ja niiden mullan paikka on biojätteessä.
Kukkien käärepaperit
Oikea paikka on kartonginkeräys, sanomalehdille paperinkeräys. Alumiinikääreet kuuluvat metallinkeräykseen.
Kynttilät
Kynttilät laitetaan kuivajätteisiin – samoin lasiset kynttiläpurkit.
Tuikkujen kuoret
Tuikkukynttilöiden kuorien ja metallisten lyhtyjen paikka on metallinkeräyksessä. Pienet steariinijäämät eivät haittaa.
Lahjapaperit
Kuivajäteastia on oikea paikka lahjapapereille ja -nauhoille. Niissä on niin paljon painoväriä, että ne eivät kelpaa paperin tai kartongin keräykseen.
Ilotulitteet
Jäähtyneet ilotulitteet laitetaan kuivajätteisiin. Jos ilotulitteita jää käyttämättä, ne palautetaan tuotteen myyjälle tai poliisille.
Paristot
Paristot ja pienet akut palautetaan niitä myyviin kauppoihin. Turvallisuuden takia paristojen napojen päälle kannattaa laittaa teipin palat.
Tinat
Uuden vuoden tinat ovat kierrätyksen kannalta ongelma: niitä ei saa laittaa metallinkeräykseen eikä tavalliseen roska-astiaan. Jos tinoista haluaa eroon, ne pitää toimittaa vaarallisten jätteiden keräykseen. Parempi vaihtoehto on säästää tinat seuraavaa vuotta varten – tai korvata tina sulattamalla sokeria.